TÉMÁK, Kategóriák

Mit kell tudni a tuberkulózisról?

604
HOZZÁSZÓLÁS:

A korábban oly gyakori, magyar népbetegségnek is nevezett, tuberkulózis kórokozója a Mycobaeterium tuberculosis (Koch bacterium) ma már ritkábban okoz megbetegedést. Ennek oka a BCG-oltás széles körű bevezetése. A kilencvenes évek elejétől azonban újra egyre gyakrabban fordul elő, különösen a hajléktalanok, a rossz szociális körülmények között élők és az alkoholisták körében.tbc-tuberkulozis-03

Hogyan terjed?

A betegség cseppfertőzés útján, ritkán fertőzött tehéntejjel terjed.

A tüdőbe került baktériumokat, egészséges immunrendszer esetén a szervezet fehérvérsejtjei körülveszik, védő falat építenek, megakadályozzák a kórokozók szóródását. Ebben az esetben a betegség nem okoz panaszokat.

Amikor a szervezet immunrendszere meggyengül, fertőzés, szteroid gyógyszerek (cortieosteroidok) szedése vagy daganat miatt, ez a védőburok sérül. A kiáramló baktériumok megtelepedhetnek bármelyik szervben és ott szaporodásnak indulnak.

Milyen tüneteket okozhat?

Sokszor hónapok is eltelnek míg a tünetek jelentkeznek. Általános panaszok a láz, a fogyás, az éjszakai izzadás és a fáradékonyság. A tüdő érintettsége esetén nagy mennyiségű, fertőző, olykor véres köpet ürül.

A mellhártyagyulladással (pleuritis) légvételkor szúró mellkasi fájdalom jár. A nyirokcsomók fertőződésekor azok fekélyesednek és a bőr felé megnyílhatnak. Az agyhártya gyulladása (meningitis) esetén, mely leginkább gyermekeknél fordul elő, fejfájás, hányás és aluszékonyság jelentkezik. Ez igen súlyos szövődmény, könnyen okozhatja a beteg halálát.

A baktériumok megtelepedhetnek a csontokban, a vesében, a mellékvesében, a herében, a méhkürtben. Gyenge immunrendszer esetén a kórokozók az egész szervezetben szóródhatnak és testszerte gennyes tályogok alakulnak ki (miliaris tuberculosis).

Hogyan kezelhető?

A tuberkulózis diagnózisban a mellkasröntgen-felvétel és a köpet bakteriális tenyésztése a legfontosabb. Az alkar bőrébe adott tuberkulin-próba (Mantoux-próba) is informatív: ha több centiméter átmérőjű bőrpír jelentkezik, valószínű a fertőzés.

A betegség ma már maradéktalanul gyógyítható és nem mindig szükséges a kórházi ápolás. A beteg köhögéskor feltétlenül takarja a száját és mindig jól szellőztetett külön szobában tartózkodjon.

A gyógyításában gyógyszer-kombinációkat alkalmaznak. A leggyakrabban használt gyógyszerek az isoniazid, a rifampicin, a pyrazinamid, a streptomycin és az ethambutol. A kezelés legkevesebb hat hónapig tart, de tovább is elhúzódhat, ha a köpetben baktériumok mutathatók ki.

Az újszülött korban kötelező BCG-oltás, legtöbb esetben védettséget biztosít a betegség ellen. Az aktív védőoltás során élő, gyengített baktériumokat juttatnak a szervezetbe.

Tuberkulózisos beteggel való kontaktus esetén az alkar bőrébe adott tuberkulin-próbát alkalmazzák a fertőzöttség eldöntésére. Ha fennáll a fertőzés, akkor egy évig tartó gyógyszeres kezelés szükséges.

604
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]